Hampaiden kunto vaikuttaa työskentelytehokkuuteen

HammaspesuLiian moni ajattelee, että hampaiden hoitamattomuus johtaa korkeintaan reikään hampaassa ja viiden-kuudenkympin hammaslääkärireissuun. Jos hammaskalusto alkaa näyttää epäsiistiltä, ei hätää: voihan hampaat valkaista, tai asennuttaa vaikka laminaatit tai implantit. Vanhoja neuvoja kannattaa kuitenkin kuunnella: ei kannata mennä nukkumaan meikit naamalla ja hampaat harjaamatta. Hoitamattomat hampaat vaikuttavat yleiseen terveydentilaan, työskentelytehokkuuteen, työkykyyn ja jopa työnsaantiin. Suun ja hampaiden kunnolla on merkitystä sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä. Hyvä hampaiden hoito voi paitsi estää eri sairauksia, myös parantaa joidenkin sairauksien paranemista.

Suun tulehdukset ja yleissairaudet

Suun tulehdukset suurentavat infarktiriskiä, altistavat sydän- ja verisuonisairauksille sekä voivat olla hengenvaarallisia leikkauspotilaille. Suu kannattaa hoitaa kuntoon aina ennen isoja leikkauksia, sillä tekonivelen tai vaikka läppäproteesin saanut altistuu tulehdusriskille rikkinäisten hampaiden takia.

Hammastulehdusta ei välttämättä huomaa itse. Varsinkin vanhemmiten suun tuntoherkkyys heikentyy. Hammastulehdus voi olla myös oireeton, tai sekoittua muihin tulehdus- ja kuumesairauksiin. Hammastulehduksen takia bakteeereita voi päästä verenkiertoon. Hoitamattomista bakteeripesäkkeistä voi levitä bakteereita verenkiertoon aiheuttaen ongelmia eritoten ihmisillä, joilla on esimerkiksi synnynnäinen sydänvika. Suun tulehdusten hoitaminen ensi tilassa on tärkeää, jotta ne eivät leviäisi. Tulehduksia estetään huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta. Erityisen tärkeää hampaiden harjaaminen ja hammasvälien puhdistaminen on siis sydänsairailla, tai joilla on jo muutenkin korkea riski sairastua sydänsairauksiin – hammasongelmien tiedetään edistävän valtimokovettumatautia.

Hampaiden pesua ei sovi unohtaa diabeetikonkaan. Hyvä suuhygienia ja terveet hampaat pitävät sokeritaudin hyvässä hoitotasapainossa, eikä antibioottikuureja tarvita varmuuden vuoksi tai ennen isompia hammaslääkärihoitoja. Esimerkiksi iensairauksia esiintyy diabeetikoilla enemmän kuin muilla, ja vähentynyt syljeneritys altistaa hampaat reikiintymiselle. Koska diabeetikon suun sokeripitoisuus hyppelee, altistaa sekin sieni-infektioille ja rei’ille hampaissa. Hampaiden hoito ja tarkastuttaminen ei ole tärkeää siis vain hampaiden terveyden, vaan myös diabetikon yleisen terveydentilan kannalta. Hampaat reikiintyvät ja suu tulehtuu helposti myös reumaatikoilla. Reumaa sairastavan kannattaakin tarkastuttaa hampaansa jopa useita kertoja vuodessa. Suun tulehduksilla on mahdollisesti vaikutusta myös Alzheimerin taudin kehittymiseen – asiaa tutkitaan vielä.

Suun tulehdukset perusterveillä ihmisillä

Yli puolet täysi-ikäisistä suomalaisista sairastaa jonkinasteista parodondiittia eli ikeniä ja leukaluuta tuhoavaa kiinnityskudossairautta. Parodondiitti saa lopulta omat hampaat putoamaan suusta. Parodondiittia pidettäneen vanhempien ihmisten sairautena, joilla on muisti- tai liikuntaongelmien takia vaikeuksia huolehtia hampaistaan, mutta sen kantajia löytyy nuoremmistakin – kaikki hoitamattomat ientulehdukset aiheuttavat parodondiittia. Moni ei ole tietoinen hampaitaan uhkaavasta sairaudesta, mikä on ikävää, koska vaikka parodondiitin syömää ienkudosta ei saada takaisin, voitaisiin sen eteneminen ainakin lopettaa.

Nuoria aikuisia päätyy tehohoitoon juuri hammasperäisten tulehdusten takia. Nuorien, kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden joukko on kasvussa. Vakavien tulehdusten lisääntymisen taustalla on huono suunterveys yhdistettynä viivyttelyyn hammashoitoon hakeutumisessa. Tulehdus pitäisi hoitaa heti, eikä pelkällä antibiootilla, vaan juurihoidon ja märkäpesäkkeen avaamisen avulla. Jos tulehdus leviää alaspäin ja turvotus alkaa ahtauttaa ilmateitä, on tosi kyseessä.

Hammaslääkäri

Tulehdus pitäisi hoitaa heti

Täysin terveeksikin itsensä tuntevan kannattaa käydä hammaslääkärillä tarkastuttamassa hampaansa joka vuosi. Tupakoimattomuus, fluorihammastahna, xylitolpurukumi ja terveellinen ruokavalio ovat parhaat keinot ehkäistä itse suuongelmia. Hampaiden välitkin pitäisi saada puhtaiksi ientulehdusten välttämiseksi.

Hammaskivi vaikeuttaa plakin, eli hampaiden pinnalla olevan bakteeripeitteen poistamista. Plakista kehittyy aikanaan lisää hammaskiveä. Hammaskiven poisto on hyvä tapa estää ientulehduksia. Ientulehdukset ja hammaskivi yhdessä aiheuttavat paitsi parodondiittia, myös pahanhajuista hengitystä. Hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään ennen raskautta. Raskauden aikana on hormonimuutoksia ja yleensä myös aamupahoinvointia eli oksentelua, mikä altistaa reikiintymiselle, jos suun terveys ei ole reilassa.